Tvrde činjenice i sajam mnoštva povijesti u Rijeci

Samoupravna interesna zajednica, Galerija SIZ i Muzej moderne i suvremene umjetnosti pozivaju Vas, da učestvujete na sajmu mnoštva povijesti!

TVRDE ČINJENICE / HARD FACTS

Sajam tvrdih činjenica – sajam mnoštva povijesti

Organizatori: Samoupravna interesna zajednica u suradnji s Udrugom za domaća istraživanja i PENSART, uz potporu zaklade European Cultural Foundation.

Radionice s građanstvom i medijima: od 25. do 29. ožujka 2013.
Sajam: 30. ožujka 2013.
Mjesto događanja: Mediji P-G županije, MMSU / Galerija Mali salon, Javni prostor – Korzo (Rijeka)

Projekt Tvrde činjenice se ostvaruje u vidu dvotjednog programa za građanstvo grada Rijeke, Primorsko-goranske županije i šire, kroz istraživanje uz stručnu asistenciju, radionicu i suradnju s lokalnim, nacionalnim i regionalnim medijima od 25. do 29. ožujka tekuće godine, u izložbenom prostoru Mali salon na riječkom Korzu. Završno predstavljanje rezultata istraživanja i radionice zaokružiti će se jednodnevnim Sajmom tvrdih činjenica koji će biti organiziran 30. ožujka u Malom salonu, te na Korzu ispred ulaza u galeriju.

Očekuje se od građanki i građana grada Rijeke i okolice, da nam na Sajmu tvrdih činjenica predstave svoje memento predmete koje čuvaju samo za sebe.

Tvrde činjenice / Hard Facts interdisciplinarni je istraživačko – prezentacijski partnerski projekt, Udruge za domaća istraživanja, PENSART iSamoupravne interesne zajednice koji će istražiti razlike između medijiski – znanstveno – generirane povijesti i one povijesti koje smo sami izkonstruirali našim životima. Ljudi u svom životnom vijeku promatraju ili sudjeluju u stotinama tisuća događaja koji su u isto vrijeme popraćeni i od strane medija. Neke od tih događaja pratimo dobrovoljno, neke slučajno, neke događaje organiziramo sami a neke organizira vlada ili, recimo, naš omiljeni nogometni klub… Zanimljivo je da imamo tendenciju donositi kući suvenire s takvih događaja, čuvajući ih iako i nismo zagriženi sakupljači. Ti objekti ostaju s nama označujući posebne trenutke naših života. Mnogo su puta ti trenutci, sinkronizirani sa zajedničkim socijalnim i političkim značenjima događaja, emitirani i zabilježeni putem medija… No, postoje i slučajevi kada neki događaji nikada ne uđu u povijest, ili možda uđu ali tek naknadno u nekoj kasnijoj fazi.

U Rijeci će grupa partnera uz profesionalnu podršku stručnjaka i lokalnih, regionalnih i nacionalnih medija, kroz tjedan dana pokušati mobilizirati građane koji posjeduju predmete da ih donesu i / ili predstave na radionicama koje će se svakodnevno održavati u prostorijama Malog Salona, od 25. do 29. ožujka, te na sajmu u javnom prostoru riječkog Korza, 30. ožujka ove godine.

Projekt Hard Facts (Tvrde činjenice) nastoji razjasniti jedan od načina kojim pokušavamo prizemljiti naše fluidne živote, te otkriti na koji način medijima uvijek uspije nadograditi osobno doživljene događaje u one povijesne…

I zato se pitamo:

Jesu li naše memorije, otjelovljene u predmetima – tim čvrstim (tvrdim) činjenicama – u stvari, vrlo moćna mobilizacijska sila?!


 UDRUGA ZA DOMAĆA IZTRAŽIVANJA / DRUŠTVO ZA DOMAČE RAZISKAVE

slovenska je udruga povijesničara umjetnosti i vizualnih umjetnika, a osnovali su je Damijan Kracina, Alenka Pirman i Jani Pirnat, da bi bilježili, skupljali, istraživali i prezentirali domaće fenomene. Bave se kolaboracijskim i interdisciplinarnim istraživanjima koja omogućuju inovativne pristupe suvremenoj kulturi, vizualnoj umjetnosti.
www.ddr.si

PENSART
je španjolska neprofitna organizacija koja se bavi suvremenom umjetnošću, edukacijom i kulturnom medijacijom, s ciljem otvaranja intelektualnog prostora za suvremene umjetničke prakse oslobođene diktature tržišta i kulturne birokracije.
www.pensart.org

GALERIJA SIZ
Na inicijativu umjetnika i kustosa Nemanje Cvijanović 2009. godine osniva se Galerija SIZ koja do 2010. djeluje kao jedan od najznačajnijih programa Drugog mora iz Rijeke. Aktivni/e sudionici/ice galerije su umjetnici/ice i dizajneri/ice ABS, Art Fun Club, Milijana Babić, Tomislav Brajnović, Nemanja Cvijanović, Fokus grupa aka Iva Kovač i Elvis Krstulović, Igor Grubić, Janez Janša, Siniša Labrović, Cesare Pietroiusti, Oliver Ressler, ŠKART, Slaven Tolj i udruga Drugo more. Galerija SIZ osmišljena je kao artist run gallery u kojoj su svi/e umjetnici/ice zapravo dioničari/ke galerije te odlučuju o programu, promociji, gostovanjima itd.

Članovi/ice Galerije SIZ 2011. godine osnivaju udrugu SIZ – Samoupravna interesna zajednica, kroz čiji godišnji program Galerija SIZ nastavlja s djelovanjem. Od 2013. godine SIZ u suradnji s MMSU Rijeka svoj godišnji program predstaviti će u galeriji Mali Salon na riječkom Korzu.

SIZ se definira preko umjetnički nikad relevantnijeg modela funkcioniranja, kolektivnog udruživanja ravnopravnih pojedinaca i pojedinki u svrhu zajedničkog istupanja na umjetnički sistem. Galerija SIZ se kroz svoj specifičan pristup umjetničkom sistemu izdvojila kao jedan od najzanimljivijih programa u Rijeci i šire. Male, samostalne, brzo rotirajuće izložbe omogućuju povezivanje hrvatske suvremene umjetničke scene sa umjetnicima i umjetnicama kako iz neposredne regije tako i međunarodno. Program Galerije SIZ, kroz predstavljanje nekih od najzanimljivijih stremljenja u suvremenoj umjetnosti, koji na determiniran način reflektiraju društvenu stvarnost i njezine različite, specifične, dimenzije poput politike, kulture, ideologije, kulturne politike itd, teži informiranju publike i stvaranju kritičke protuteže programima velikih institucija.

Osnivanjem galerije i kasnije udruge SIZ nastojali smo i nastojimo djelovati pozitivno u okviru izlagačke djelatnosti u Rijeci gdje je Muzej moderne i suvremene umjetnosti u proteklom razdoblju uspio pozitivno djelovati na kulturni život grada, prije svega educirajući publiku za suvremeni vizualni jezik.

Kroz Galeriju SIZ do danas je ostvareno

Tijekom 2009. godine program se sastojao od performansa Nemanje Cvijanovića i Siniše Labrovića, te samostalnih izložbi Slavena Tolja, Igora Grubića, Siniše Labrovića, Kluba ljubitelja umjetnosti i Olivera Resslera, a 2010. godine u galeriji su izlagali Tomislav Brajnović, Cesare Pietroiusti, Grupa ABS, Rodion, Janeza Janše, Janeza Janše i Janeza Janše, te umjetnički dvojac Ayreen Anastas i Rene Gabri (također i savjetnici ravnateljice jedne od najznačajnijih međunarodnih izložbi – Dokumenta 13 – gđe. Carolyn Christov Bakargiev). Godine 2011. u SIZ-u su izlagali Vlado Martek, Marijan Crtalić, kolektiv SIVA, umjetnička skupina Claire Fontaine, Sasha Huber, Milijana Babić, a performans je izveo Marko Marković. U 2012 i 2013. godini u Galeriji SIZ održale su se izložbe Alexi Kukuljevića, Ivana Moudova, Stefana Pasquinia, Ciprian Muresana, Ibre Hasanovića, Kristine Norman, Giuliane Racco, Hudarde i Fokus Grupe.
www.g-siz.com

Zahvaljujemo na podršci!
SIZ

SIZ logo

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s