Granitna kocka

Granitna kocka je postala hladno orožje, darilo, spominek, zbirateljski predmet … Postala je simbol upora in prispodoba krize parlamentarne demokracije, lučaj granitne kocke kandidira za novo slovensko mersko enoto.

Ljudje upravljamo s strojem, ki lahko vsakdanjemu predmetu podeli neverjetno moč. Mladen Stilinović je to povedal zelo grobo: “Kao što je galerija soba, tako je i novac papir.” In tako tudi granitna kocka ni več to, kar je bila*.

Izdelek

Policisti v Tivoliju našli izruvane granitne kocke, 30. 11. 2012. Vir: @Policija.si, http://twitter.yfrog.com/h68mzjtj

Kocke, klesane iz pohorskega tonalita, so na voljo v treh dimenzijah: 10x10x10 cm, 8x8x8 cm in 5x5x5 cm. V 80-ih so “jemale slovo”** z mestnih ulic in se umikale asfaltu. Kmalu zatem smo vstopili v dobo oživljanja starih mestnih jeder ter širjenja peš con in granitne kocke so spet zavzele vodilno mesto med tlakovci. (Ljubljanski župan je na začetku svojega mandata osebno poskrbel za pretlakovanje stare Ljubljane, da ženske lahko hodijo po kockah tudi v petkah.) Granitne kocke ustvarjajo torej vtis tradicionalnosti t.j. ponarejene pristnosti. In na območjih ponarejene pristnosti se nahajajo tudi stavbe, ki simbolizirajo politično oblast. Pred njimi demonstriramo. Kocke so torej pri roki.

Orožje

Demonstrant v Mariboru, 3. 12. 2012. Foto: Nejc Ketiš. Vir: @drzavljanska, http://www.drzavljanskaodgovornost.si/galerija/?album=2&gallery=9

Demonstrant v Mariboru, 3. 12. 2012. Foto: Nejc Ketiš. Vir: @drzavljanska, http://www.drzavljanskaodgovornost.si/galerija/?album=2&gallery=9

Na študentskih demonstracijah leta 2010 je prvič poletela in Mladina se je vprašala: “Smo razumeli sporočilo granitne kocke, ki so jo mladi lani na demonstracijah proti zakonu o malem delu vrgli v parlament?” Znova so frčale konec novembra in v začetku decembra 2012 na protestih proti vladajoči eliti v Mariboru in v Ljubljani. Znašle so se v družbi plastenk, dimnih bomb, jajc, molotovk, bakel, palic, steklenic, pločevink, kamenja, košev za smeti in podobnega priročnega orožja. Povzročile so nekaj pretresov možganov in materialne škode, predvsem pa so sprožile veliko obsojanja, negodovanja in pozivov k mirnim protestom ( “Za policijo so rože in ne granitne kocke.”). A proces konverzije tlakovca v simbol se kljub temu neovirano nadaljuje.

Mediji

Naslovnica Dela, 23. 11. 2012. Granitna kocka ilustrira članek z naslovom Kocke so padale, Kangler je ostal.

Naslovnica Dela, 23. 11. 2012. Granitna kocka ilustrira članek z naslovom Kocke so padale, Kangler je ostal.

Vsi poročevalci z demonstracij so izpostavljali granitne kocke, župan Maribora jih je v odstopnem govoru povzdignil celo med pirotehnična sredstva (“… nekateri želijo z granitnimi kockami in drugimi pirotehničnimi sredstvi in izdelki reševati našo demokracijo”). Že 23. novembra je zasijala z naslovnice časopisa. Zelo verjetno gre za prvo granitno kocko, ki ji je uspel tak medijski preboj. Ob njej ni pisalo “slika je samo simbolična”. Ob njej sploh ni nič pisalo, pa smo vseeno vsi vedeli, za kaj gre.

Darila in spominki

For the Soft Revolution, rojstnodnevno darilo. Izdelal Tomaž Štrucl, last Andreje Vezovnik. Vir:

For The Soft Revolution, rojstnodnevno darilo. Izdelal Tomaž Štrucl, last Andreje Vezovnik. Vir: https://twitter.com/anderzey/status/276661558292135936

“Tole granitko sem dubla 3 leta nazaj za rd, že par dni razmišljam, da bi jo slekla. #gotofje,” je 6. 12. tvitnila Andreja. Vizionarsko darilo za “mehko revolucijo” je dočakalo svoj trenutek. Že tri dni prej se je z mariborskih demonstracij oglasil Uroš Lehner: “Mislim, da je prišel čas, ko lahko granitne kocke prodajamo kot turistične spominke. #epk” Žal mariborska občina ni bila tako vizionarska kot Štrucl in je za suvenir izbrala vrtavko. Kaže, da se z granitnimi kockami identificiramo, čeprav jih (načeloma) ne mečemo. Sedaj bi poleg kozolčkov in Prešernovih doprsij Slovenija očitno lahko ponudila tudi lično granitno kocko, seveda v domiselni embalaži. Vsekakor pa sta že na voljo dva modela majic: Hard Rock Maribor in Hard Rock Ljubljana, ki ju je lansiral @madpixel.

Hard Rock Maribor

Hard Rock Maribor majico je posredoval @madpixel. Vir: http://twitpic.com/bjjdkx

Spominki seveda niso nedolžna zadeva in so dokazano večnamenski. Spomnimo se milanske katedrale, ki je leta 2009 zadela Berlusconija. Zelo trdo dejstvo.

Zbirateljski in muzejski predmet

Demo kit Jake Prijatelja. Risba: Tibor Bolha (@RaccoonDude)

Demo kit Jake Prijatelja. Risba: Tibor Bolha (@RaccoonDude)

Na druge Vaje iz trdih dejstev je starinar in zbiratelj Jaka Prijatelj prinesel škatlo s predmeti, ki jih je med letoma 2008 in 2010 nabral na raznih protestih, shodih, stavkah ipd. Med njimi je tudi granitna kocka (5x5x5 cm) s študentskih demonstracij. Omenil je težke pogoje, v katerih lahko policija zbiratelja zamenja za izgrednika. Tudi direktorica mariborskega Muzeja narodne osvoboditve je poročala, da so “v muzejski akciji nabrali 20 transparentov in 2 granitni kocki” in da je “policija čudno gledala”. Kocka ali dve čakata na inventarizacijo tudi v Slovenskem etnografskem muzeju. Granitna kocka je na koncu svoje poti. Slovenski muzeji namreč nimajo izhodne politike – ko predmet enkrat pristane v zbirki, ostane tam za večno.

Alenka Pirman

———————————————–

povzeto po edinem zadetku na dLibu

** Prim. VSE zadetke iskanja v okolici besed ‘granitna kocka’ z zadetki v LEPOSLOVNIH virih (korpus slovenskega jezika Gigafida)

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s