Vaje iz trdih dejstev v Ljubljani

Štiri delovna srečanja z gosti in predmeti

ob torkih, od 18. do 20. ure:
20. in 27. november ter 4. in 11. december 2012
Ljubljana, Rimska 8 (Ljudmila, 2. nadstropje)

Hranite morda predmet, ki ste ga vi ali kdo od vaših prinesli z nekega dogodka? Sprva niti niste vedeli zakaj, vendar sčasoma ugotavljate, da je za vas pomemben in ga ne morete zavreči. Venomer ga prestavljate, z vami ostaja tudi po selitvah. Morda ste celo že poskrbeli za bodočega skrbnika? Društvo za domače raziskave vas vabi na vaje iz “trdih dejstev”. Skupaj z umetniki, starinarjem, etnologinjo, vodjem rokopisne zbirke in lastniki predmetov bomo v delavniškem vzdušju raziskovali: Zakaj shranjujemo določene predmete? Zakaj nekatere hranimo v zasebnosti, spet druge pa smo pripravljeni deliti z javnostjo? Kaj je sentimentalna in kaj tržna vrednost predmeta? Kaj se dogaja z dojemanjem določenega predmeta, če mu spremenimo vlogo in okolje?

Vas mika štiri jesenske torkove večere skupaj z vabljenimi strokovnjaki raziskovati predmete, ki jih boste prinesli in predstavili udeleženci? Vljudno vabljeni na Vaje iz trdih dejstev! Delite z nami vaše motive, znanje in zgodbe!

Program

torek, 20. 11.
Predmeti v umetnosti in uvod v mednarodni projekt Trda dejstva
Gosta: Nemanja Cvijanović (umetnik) in Juan de Nieves (umetnostni zgodovinar)

torek, 27. 11.
Predmeti na trgu
Gost: Jaka Prijatelj (Carniola Antiqua)

torek, 4. 12.
Predmeti v muzeju
Gosta: Janja Žagar (Slovenski etnografski muzej) in Marijan Rupert (Narodna in univerzitetna knjižnica)

torek, 11. 12.
Enovečerna razstava Trda dejstva
Priprava in postavitev razstave (18h-20h, samo za udeležence)
Otvoritev in zakuska ob 20h (odprto za javnost).

Vaje bosta vodila Jani Pirnat in Alenka Pirman, ki bosta tudi moderirala pogovore.

Udeležba in prijave

Udeležba je brezplačna. Prijave zbiramo do zapolnitve prostih mest.
Prosimo, povejte nam, kaj vas je pritegnilo k prijavi. Zanima nas tudi ali že imate doma kakšen predmet, o katerem bi se radi pogovarjali z našimi gosti, ter ga na koncu razstavili? Vas tema samo zanima in bi želeli sodelovati pri projektu? (Predmeti so lahko na vašo željo vedno v vaši posesti in zgolj predstavljeni.)

Prosimo, prijavite se po e-pošti na info@ddr.si ali po pošti na naslov Šarhova 34, 1000 Ljubljana (Društvo za domače raziskave). Dodatne informacije: info@ddr.si ali 041 922 782 (Jani Pirnat)

Več o gostih

Nemanja Cvijanović
Po študiju na beneški akademiji je angažirani hrvaški umetnik še skoraj celo desetletje deloval v Benetkah, preden se je vrnil na Reko. Tu sedaj vodi Galerijo SIZ, njegovo delo pa je vpeto v mednarodni kontekst (letos je sodeloval na Manifesti, bienalu sodobne umetnosti). Večkrat sodeluje z muzeji in predmete iz zbirk postavlja v umetnostni kontekst, s tem pa izpostavi njihov politični naboj v času novih nacionalizmov.

Juan de Nieves
Umetnostni zgodovinar in samostojni kustos se je seznanil s slovensko kulturo na študijskem bivanju v Celju leta 2010 in leto kasneje v dveh likovnih razstaviščih ter v Pokrajinskem muzeju Celje pripravil mednarodno razstavo Pripovedi v nastajanju. V svoji karieri je sodeloval s številnimi svetovno uveljavljenimi umetniki, tudi kot nekdanji direktor Espai de Arte Contemporani v Castellónu.

Jaka Prijatelj
Po študiju arheologije se je posvetil starinarstvu in leta 1989 odprl prvo zasebno starinarnico v Sloveniji. Trgovina Carniola Antiqua sedaj domuje na  Trubarjevi ulici v Ljubljani. Sodobno starinarstvo vključuje vse predmete, ki niso več v redni prodaji, kar se odraža tudi v Prijateljevi praksi. Vsestranski poznavalec organizira tudi dražbe, v zadnjih časih predvsem dobrodelne (v sodelovanju s Kralji ulice), in se posveča fotografiji. V 90-ih letih je bil tudi vodja in solastnik prve slovenske komercialne galerije za sodobno umetnost Anonimus.

Marijan Rupert
Diplomiral je iz primerjalne književnosti in sociologije kulture, podiplomsko študiral v Ljubljani in Parizu ter se študijsko izpopolnjeval na Dunaju. Od leta 1996 je zaposlen v Rokopisnem oddelku Narodne in univerzitetne knjižnice, ki je skupaj s knjižnico nastal leta 1774. Od leta 2007 ta oddelek tudi vodi. Zanima ga predvsem polje literarne biografije in je avtor številnih razstav s področja literarne in kulturne zgodovine. Ta “najbolj zaprti oddelek” NUK hrani zbirke rokopisov in redkih tiskov, od 20. stoletja naprej pa sistematično zbira tudi zapuščine slovenskih avtorjev (od Valentina Vodnika do Ivana Volariča Fea).

Janja Žagar Grgič
Doktorica etnologije je zaposlena v Slovenskem etnografskem muzeju od 1989 kot kustosinja tekstilne zbirke. Raziskuje odnos med spominom, dediščino in zgodovino. V okviru muzeja je zasnovala spletno zbirko pripovednih vsebin, vodi pa tudi projekt Podobe mojega sveta, ki nastaja s pomočjo obiskovalcev muzeja.


Vaje iz trdih dejstev je podprl Direktorat za ustvarjalnost, Ministrstvo za izobraževanja, znanost, kulturo in šport RS, udeležbo gostov iz tujine pa omogoča European Cultural Foundation. Izvedbo nam je omogočila Ljudmila, laboratorij za znanost in umetnost, prijazno pa nam je pomagala tudi Petra Varl (B&B).

Advertisements

One comment

  1. Pingback: Sociologija » Kulturna analiza in reprezentacije, Globalna kultura – torek, 20.11.2012

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s